Mitt i tumultet ställde sig en man framför poliserna i tystnad med den franska flaggan sträckt över huvudet. Mitt i tumultet ställde sig en man framför poliserna i tystnad med den franska flaggan sträckt över huvudet.

Andreas Bardell:
Protesterna i Paris

Text: Gustaf Tronarp

D

et fräser till. Några ögonblick senare landar ampullerna på gatan, och den stickande tårgasen börjar spridas för vinden.
Fotograf Andreas Bardell och jag har precis klivit ur taxin i närheten av Triumfbågen i centrala Paris.

Andreas Bardell kastades mitt in i kravallerna. Foto: Gustaf Tronarp

– Vi hade tänkt gå till vårt hotell för att byta om och sätta på oss skyddsutrustning. Vi var inte beredda på att vi skulle kliva rakt in i demonstrationerna, säger Andreas Bardell.

En bit bort på gatan får vi se en grupp demonstranter från Gula västarna kasta stenar och glasflaskor mot en polisstyrka, som svarar med att använda vattenkanoner – och mer tårgas.

De kravallutrustade poliserna använde vattenkanoner och tårgas för att trycka tillbaka demonstranterna. De kravallutrustade poliserna använde vattenkanoner och tårgas för att trycka tillbaka demonstranterna.
De kravallutrustade poliserna använde vattenkanoner och tårgas för att trycka tillbaka demonstranterna.

Under de följande 12 timmarna fotograferar och filmar Andreas Bardell från ett Paris som liknar en krigszon. Mycket av materialet skickar han direkt hem till redaktionen, som publicerar i realtid.

– Det är lätt att underskatta demonstrationer och tro att ingenting kommer att hända. Den här gången hade vi förberett oss väl, och det var tur det.

– Jag blev förvånad över att polisen lät oss komma så nära. De lät oss gå alldeles bakom dem när de ryckte fram, och det är vi verkligen inte van vid från Sverige.

Hur är det att arbeta under de förutsättningar som rådde i Paris under protesterna?
– Jag vill ju såklart fokusera på att ta så bra bilder som möjligt, men det gäller att också ha respekt för vad som händer runt omkring. Det är väldigt viktigt att ha ett bra samarbete i teamet, och hålla koll åt varandra. Man måste hålla varandras ryggar, och kunna lita på varandra.

I tusental gav sig demonstranter från Gula västarna ut på gatorna i Paris och flera andra franska städer i början av december. Vad som började som en proteströrelse mot höjda bränsleskatter växte under hösten och vintern till en enorm våg av missnöje mot president Emmanuel Macron och hans politik. I tusental gav sig demonstranter från Gula västarna ut på gatorna i Paris och flera andra franska städer i början av december. Vad som började som en proteströrelse mot höjda bränsleskatter växte under hösten och vintern till en enorm våg av missnöje mot president Emmanuel Macron och hans politik.
I tusental gav sig demonstranter från Gula västarna ut på gatorna i Paris och flera andra franska städer i början av december. Vad som började som en proteströrelse mot höjda bränsleskatter växte under hösten och vintern till en enorm våg av missnöje mot president Emmanuel Macron och hans politik.
Många demonstranter höll upp händerna bakom huvudet i solidaritet med en skolklass som hånats av polis. Många demonstranter höll upp händerna bakom huvudet i solidaritet med en skolklass som hånats av polis.
Många demonstranter höll upp händerna bakom huvudet i solidaritet med en skolklass som hånats av polis.
Demonstranterna kastade stenar, glasflaskor och färgbomber mot poliserna. Demonstranterna kastade stenar, glasflaskor och färgbomber mot poliserna.
Demonstranterna kastade stenar, glasflaskor och färgbomber mot poliserna.
Över 2 000 personer greps eller förhördes av polis i samband med demonstrationerna i Paris. Över 2 000 personer greps eller förhördes av polis i samband med demonstrationerna i Paris.
Över 2 000 personer greps eller förhördes av polis i samband med demonstrationerna i Paris.
Gatorna kring Triumfbågen i centrala Paris spärrades av när demonstranterna intog staden. Kvarteren runt paradgatan Champs-Élysées liknade stundtals en stridszon. Gatorna kring Triumfbågen i centrala Paris spärrades av när demonstranterna intog staden. Kvarteren runt paradgatan Champs-Élysées liknade stundtals en stridszon.
Gatorna kring Triumfbågen i centrala Paris spärrades av när demonstranterna intog staden. Kvarteren runt paradgatan Champs-Élysées liknade stundtals en stridszon.

Bakom bilden

Ett samarbete mellan Aftonbladet och Svenska Dagbladet. Logos_ny
Satsningen presenteras av Fotografiska och Tele2