Nordkorea. (DPRK) Pyongyang. Firandet av Kim Il Sungs 106e födelsedag. Kim Il Sung square. Nordkorea. (DPRK) Pyongyang. Firandet av Kim Il Sungs 106e födelsedag. Kim Il Sung square.

Jerker Ivarsson: Inifrån det slutna Nordkorea

Text: Gustaf Tronarp

A

tt som journalist befinna sig i diktaturen Nordkorea är att försöka se igenom sprickor. Det är en märklig kamp, där regimen gör vad de kan för att dölja och släta över. Allt för att upprätthålla bilden av att det utfattiga och hårt kontrollerade landet är det bästa i världen.

Jag och fotograf Jerker Ivarsson reste runt i Nordkorea i tio dagar. De statliga guiderna körde oss från ett besöksmål till nästa. De släppte oss aldrig ur sikte.

Nordkorea. (DPRK) Pyongyang. Bilder från marathon, inifrån arenan och på stan. Nordkorea. (DPRK) Pyongyang. Bilder från marathon, inifrån arenan och på stan.
I huvudstaden Pyongyang finns det några saker som är ständigt närvarande: Nordkoreanska flaggor, militära vakter och målningar föreställande Kim Il-sung tillsammans med sonen Kim Jong-il.

– Det var ett märkligt och svårt reportage att göra. Vi fick inte prata med människor som vi ville, och vi fick inte de bilder som vi ville ta, säger Jerker.

– Samtidigt var det ofta otydligt var gränserna gick, och vad konsekvenserna skulle bli om vi skulle bryta mot dem.

Jerkers strategi blev att fotografera allt, så fort minsta möjlighet gavs.

– Jag insåg att de bästa möjligheterna att fånga något annat än det våra guider ville att vi skulle se var när vi förflyttade oss. Så jag var hela tiden på helspänn och hade kameran redo. Ibland fick jag syn på saker som faktiskt kändes äkta. Det går inte att regissera allt.

På grund av de speciella omständigheterna är många av Jerkers bilder tagna genom mycket skakiga bussfönster. Det för med sig en del svårigheter.

– Det är tekniskt utmanande. Ofta var jag tvungen att fota på långt avstånd och med väldigt lite förberedelsetid. Jag försökte ta de chanser som dök upp.

Tunnelbanan i Pyongyang består av två linjer. De går omkring 100 meter under jord, vilket gör att stationerna kan användas som skyddsrum i händelse av krig. Tunnelbanan i Pyongyang består av två linjer. De går omkring 100 meter under jord, vilket gör att stationerna kan användas som skyddsrum i händelse av krig.
Tunnelbanan i Pyongyang består av två linjer. De går omkring 100 meter under jord, vilket gör att stationerna kan användas som skyddsrum i händelse av krig.
På senare år har antalet affärer ökat snabbt i Nordkorea. Det stora flertalet är godkända av regimen, men på marknader säljs även förbjudna varor som har smugglats in i landet. På senare år har antalet affärer ökat snabbt i Nordkorea. Det stora flertalet är godkända av regimen, men på marknader säljs även förbjudna varor som har smugglats in i landet.
På senare år har antalet affärer ökat snabbt i Nordkorea. Det stora flertalet är godkända av regimen, men på marknader säljs även förbjudna varor som har smugglats in i landet.
Den 15 april firas solens dag i Nordkorea, till minne av ”den evige presidenten” Kim Il-sung. Människor förbereder festligheterna i veckor, bland annat genom att öva på danser. Den 15 april firas solens dag i Nordkorea, till minne av ”den evige presidenten” Kim Il-sung. Människor förbereder festligheterna i veckor, bland annat genom att öva på danser.
Den 15 april firas solens dag i Nordkorea, till minne av ”den evige presidenten” Kim Il-sung. Människor förbereder festligheterna i veckor, bland annat genom att öva på danser.
Mitt i den välregisserade likformigheten går det här och där att upptäcka spår av sådant som känns äkta. Barn bryr sig sällan om kraven som diktaturen ställer på befolkningen. Mitt i den välregisserade likformigheten går det här och där att upptäcka spår av sådant som känns äkta. Barn bryr sig sällan om kraven som diktaturen ställer på befolkningen.
Mitt i den välregisserade likformigheten går det här och där att upptäcka spår av sådant som känns äkta. Barn bryr sig sällan om kraven som diktaturen ställer på befolkningen.
Kolfabrik, Pyongyang. Kolfabrik, Pyongyang.
Kolfabrik, Pyongyang.
Studenter på Kim Il-sung-stadions läktare. Jättearrangemang med tusentals deltagare är vanliga i Nordkorea. För regimen är det ett sätt att visa upp folkets hängivenhet och engagemang. Studenter på Kim Il-sung-stadions läktare. Jättearrangemang med tusentals deltagare är vanliga i Nordkorea. För regimen är det ett sätt att visa upp folkets hängivenhet och engagemang.
Studenter på Kim Il-sung-stadions läktare. Jättearrangemang med tusentals deltagare är vanliga i Nordkorea. För regimen är det ett sätt att visa upp folkets hängivenhet och engagemang.
Det som saknas i teknologi och maskinell utrustning tar regimen igen i människokraft. Att förbättra några meter väg kan sysselsätta tiotals personer. Det som saknas i teknologi och maskinell utrustning tar regimen igen i människokraft. Att förbättra några meter väg kan sysselsätta tiotals personer.
Det som saknas i teknologi och maskinell utrustning tar regimen igen i människokraft. Att förbättra några meter väg kan sysselsätta tiotals personer.
Att färdas på den nordkoreanska landsbygden är som att kastas 100 år tillbaka i tiden. Att färdas på den nordkoreanska landsbygden är som att kastas 100 år tillbaka i tiden.
Att färdas på den nordkoreanska landsbygden är som att kastas 100 år tillbaka i tiden.
Den som reser runt i Nordkorea ser små projekt för att rusta upp infrastrukturen överallt. Arbetet sker med enkla verktyg och nästan helt utan maskiner. Den som reser runt i Nordkorea ser små projekt för att rusta upp infrastrukturen överallt. Arbetet sker med enkla verktyg och nästan helt utan maskiner.
Den som reser runt i Nordkorea ser små projekt för att rusta upp infrastrukturen överallt. Arbetet sker med enkla verktyg och nästan helt utan maskiner.
Dyrkan av den ”evige presidenten” Kim Il-sung och hans son, den ”käre ledaren" Kim Jong-il, gör sig ständigt påmind i Pyongyang. Dyrkan av den ”evige presidenten” Kim Il-sung och hans son, den ”käre ledaren" Kim Jong-il, gör sig ständigt påmind i Pyongyang.
Dyrkan av den ”evige presidenten” Kim Il-sung och hans son, den ”käre ledaren" Kim Jong-il, gör sig ständigt påmind i Pyongyang.

Bakom bilden

Ett samarbete mellan Aftonbladet och Svenska Dagbladet. Logos_ny
Satsningen presenteras av Fotografiska och Tele2